Fler unga än äldre har en hushållsbudget

14 november, 2020

Nästan hälften av svenskarna har gjort den hushållsbudget i år. Det visar SBABs nya undersökning där frågan ställdes till 2 000 bolånetagare. Här tittar vi närmare på undersökningen och hur du gör en hushållsbudget.

Läs mer: Bli proffs på privatekonomi med dessa poddar

Par vid dator som gör hushållsbudget

Hushållsbudget i olika åldrar

Till att börja med kan vi konstatera att fler har gjort en hushållsbudget i år. Det har ökat något: från 45 procent förra året till 48 procent under 2020. Kanske är det pandemin som gör att fler vill få ordning på sin ekonomi?

Det som kan förvåna något är att störst andel unga har gjort en budget – siffrorna sjunker med åldern:

  • 20-34 år: 60 procent
  • 35-54 år: 47 procent
  • 55-79 år: 41 procent

En trolig förklaring är att unga ofta har en mer ansträngd ekonomi där många sitter med stora bolån. Dessutom kan ekonomin bli annorlunda i takt med att jobb- och familjesituationen förändras. Särskilt under år som 2020.

De som är lite äldre har ofta en mer stabil ekonomi. Det kan till exempel handla om att de redan är etablerade på arbetsmarknaden och ägt sin bostad en längre tid. Då behövs oftast inte lika stora marginaler i privatekonomin.

Alla bör ha en budget, menar experten

Men spelar åldern någon roll när det kommer till vikten av att ha en hushållsbudget? Inte om du ska tro Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Hon anser att alla bör ha en budget – oavsett din ålder och livssituation:

“Jag tycker alla borde göra en budget oavsett var man är i livet. Den hjälper dig att hålla koll på utgifterna och avslöja dolda eller onödiga utgifter som på sikt kan bli stora summor. Budget handlar inte om att begränsa det roliga i livet utan om att ha koll på hur mycket pengar man har och hur de fördelas”, säger hon i en kommentar.

Vad bör ingå i en hushållsbudget?

Om du ska följa Claudia Wörmanns råd ska du alltid ha en budget, men hur skapar man en hushållsbudget? Vad ska den innehålla? Vi förklarar, och vi lovar att det inte är så krångligt som det kan låta. Här kommer en checklista på vad din budget bör innehålla. Den kan vara bra att följa så du inte glömmer att ta med något viktigt i budgeten.

Inkomster

Det första steget är att sammanställa alla inkomster, det vill säga alla pengar som kommer in på kontot. Det kan till exempel handla om lön, bidrag, utdelningar, stöd, gåvor och hobbyverksamheter. Efter att du gjort det vet du vad hela hushållet får in varje månad och får en tydlig bild av vad ditt hushåll har att tillgå för att täcka utgifterna.

Utgifter

Inkomsterna ska sedan sammanföras med utgifterna, fasta som rörliga. Där är några av kategorierna:

  • Boende
  • Livsmedel
  • Förbrukningsvaror
  • Försäkringar
  • Lån och krediter
  • Transport
  • Nöjen
  • Personliga behov

Ett tips är att gå igenom kvitton eller banktransaktioner de senaste månaderna för att inte några missa utgifter.

När du ser inkomsterna och utgifterna svart på vitt ger det en helt ny överblick. Men att få budgeten färdig är halva jobbet. Nu gäller det att titta på utgifterna. Vilka skulle kunna bli mindre och hur ser marginalerna ut?

Många av budgetposterna kan förvåna. Till exempel kan engångsutgifter, fasta kostnader och små krediter vara större än du tidigare trott. Och det är precis därför en hushållsbudget är så bra. Det ger en ordentlig överblick och kan fungera som ett verktyg för att ta tag i ekonomin och skapa större marginaler och mer sparande.

När du ser budgeten framför dig finns det bara en sak kvar: att agera. Nu är det dags att ändra ditt beteende för att få bort onödiga kostnader. Ibland behövs det för att budgeten ska gå ihop, andra gånger för att öka sparandet.

Läs mer: 10 praktiska tips för ett budgetvänligt bröllop

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden